Vad kostar det att anlita en mäklare? Svaret beror på några olika parametrar. Var du bor är en sådan - olika mäklararvoden kan ses beroende på var i Sverige man är verksam - och även vilket typ av objekt kan ha betydelse för priset. Och, givetvis - som inom alla branscher: det finns en skillnad i pris beroende på vilken mäklare och mäklarbyrå man väljer också.
En viktig fråga som bör ställas i samband med att man frågar sig vad en mäklare kostar är vad man får för sina pengar? Ett mäklararvode speglar också vad som inkluderas i tjänsten. Ser man till erfarenhet så finns det också en tydlig differens mellan en mäklare som arbetat under flera år, som byggt upp ett bra rykte och som skapat sig en god renommé - detta jämfört med en mäklare som just erhållit sitt examensbevis och som befinner sig i lindan av sin karriär. Den senare kommer att vara billigare att anlita än den förre och det är också ganska givet.
Vilken bostad ska du sälja?
Om man ser till vilken typ av bostad som ska säljas och generaliserar gällande kostnaden för mäklaren - något som måste göras i och med att skillnaderna mellan städer och objekt är så stora - så kan denna mall ge en hyfsad bild av vad som är att anse som ett rimligt mäklararvode för en bostadsrätt.
Bostaden säljs för mellan 500.000 kronor och 1.000.000 så ligger ett normalt mäklararvode på ungefär 30-40.000 kronor.
Om slutpriset ligger mellan en och två miljoner kronor så hamnar kostnaden för en mäklare mellan 35-55.000 kronor.
Ett slutpris mellan två miljoner och tre miljoner kronor innebär att kostnaden för en mäklare normalt landar på mellan 55.000 kronor och uppåt 90.000 kronor.
Slutpris över över tre miljoner innebär ett mäklararvode överstigande och från 60.000 kronor.
Gäller det villor eller fritidshus så kan man addera att provisionerna för en mäklare kommer att stiga med ungefär 30-50%. Detta då det generellt sett kräver en högre arbetsinsats.
Är det värt att anlita en mäklare?
Kostnaden kan således vara ganska hög. Men, man ska även vara medveten om två saker: en mäklare brukar innebära att priset blir högre i slutändan och dessutom så är kostnaden avdragsgill.
Kostnaden för en mäklare räknas som en kostnad som går att dra av vid en deklaration. Detsamma gäller för kostnader för annonsering, kostnader för homestyling och fotografering samt för den kostnad som kan uppkomma i samband med en besiktning. Det ska man veta om - och man ska även veta att många mäklare inkluderar hjälp med deklaration i samband med att de åtar sig uppdraget.
Vilken provision är bäst för dig?
En mäklare är normalt flexibel och kan erbjuda olika upplägg gällande utformningen av sitt arvode. Vilket som är bäst är upp till var och en att bestämma. Alla upplägg har sina för- och nackdelar. Väljer du att anlita en mäklare med en normal provision - där procentsatsen ligger på 4 % (återigen - ge och ta beroende på var du bor) så får du en mäklare som arbetar hår för att du ska sälja till ett så högt pris som möjligt - detta enligt en enkel logik: ju mer du får, desto mer hamnar också i fickan hos den mäklare du anlitar.
Ett annat alternativ är en stegrande procentsats. En mäklare tar, i det här fallet, ut en fast provision på 30.000 kronor och sedan tar han också en provision motsvarande 10% på den summa som överstiger den som ni kommit överens om. Det kan handla om exempelvis en miljon kronor.
Det sista innebär en fast provision som betalas ut oavsett slutpris. Man ska veta att de flesta mäklare jobbar hårt oavsett, men visst finns det en risk i en mättnadskänsla i och med denna lösning. Väljer man fast provision så måste man kanske vara beredd på att engagera sig lite mer som säljare.